Inloggen
Winkelmandje

Alles over ventileren

Ventileer altijd

Zelfs als u denkt dat de buitenlucht meer vervuild is dan de lucht in uw woning moet u ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd meer vervuild dan de buitenlucht. Woont u aan een drukke weg of in de buurt van een industrieterrein? Open dan enkel de ramen en deuren die hier zo ver mogelijk vanaf liggen. Zo zorgt u ervoor dat de schoonste lucht uw woning binnen kan komen. Daarnaast is het van belang om het gehele jaar door te ventileren. Ventileren in de winter is belangrijk omdat men dan sneller alle ramen en deuren dicht heeft, de verwarming hoger staat én we simpelweg meer thuis zijn. In de zomer is het slim om op warme dagen overdag het ventilatiesysteem uit te zetten, het is dan ook niet prettig om warme lucht binnen te halen. Wanneer je het systeem ’s avonds weer aanzet haal je verse koude lucht de woning in.



Waarom is ventileren zo belangrijk?

Waarom is ventileren zo belangrijk?

In een woning wordt dagelijks ontzettend veel vocht geproduceerd door onder andere de bewoners, huisdieren en planten. Ook kooklucht, rook en huisstofmijt helpen mee aan de luchtvervuiling in huis. Door te ventileren wordt deze vochtige en vervuilde lucht uit de woning afgevoerd. Zeker als uw woning goed geïsoleerd is, is goede ventilatie onmisbaar! De vervuilde binnenlucht blijft anders in uw woning hangen, waardoor u last kunt krijgen van verschillende gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.


Vraagt u zich af of u wel voldoende ventileert en voldoende schone lucht in huis heeft? Dit kunt u meten met een CO2 meter. Een CO2 meter meet de CO2 concentratie in de binnenlucht waardoor u weet wanneer extra ventilatie nodig is. Niet alleen is dit goed voor uw gezondheid, u kunt ook geld en energie besparen door alleen te ventileren wanneer dit nodig is.



De gevolgen van slechte ventilatie

De gevolgen van slechte ventilatie

Het ontbreken van ventilatie of onvoldoende ventilatie kan schimmels en huisstofmijt in huis veroorzaken, waardoor u last kunt krijgen van gezondheidsklachten. Klachten die als gevolg van onvoldoende ventilatie kunnen optreden zijn onder andere benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn en chronische verkoudheid. Als u last hebt van astma of andere allergieën is goede ventilatie ook ontzettend belangrijk. Heeft u last van deze klachten en denkt u dat dit te wijten is aan slechte ventilatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en laat u adviseren over het verbeteren van het binnenmilieu in uw woning.


Heeft u naar aanleiding van uw klachten behoefte aan advies over het ventileren van uw woning? Dan kunt u gerust contact opnemen met het team van Ventilatieland.

Wat kunt u zelf doen om een gezond binnenklimaat te realiseren?

Een goede ventilatie is natuurlijk het begin van het optimaliseren van het binnenklimaat in uw woning. Om ervoor te zorgen dat uw gezondheid niet achteruit gaat in uw eigen woning kunt u de volgende stappen ondernemen:

- Aanbrengen van een goede zonwering
- Zorgen voor goed onderhoud van uw geiser, cv-ketel en ventilatiesysteem
- Oude open geiser (indien aanwezig) laten vervangen door een nieuwe cv-ketel
- Vloerbedekking en gordijnen goed stofvrij en schoon houden
- Zorgen voor extra ventilatie na en tijdens koken en douchen
- Niet roken in uw woning
- Vochtproblemen aanpakken als u hier last van heeft


Ventileer altijd

Zelfs als u denkt dat de buitenlucht meer vervuild is dan de lucht in uw woning moet u ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd meer vervuild dan de buitenlucht. Woont u aan een drukke weg of in de buurt van een industrieterrein? Open dan enkel de ramen en deuren die hier zo ver mogelijk vanaf liggen. Zo zorgt u ervoor dat de schoonste lucht uw woning binnen kan komen.

Ramen wel dicht bij een ramp

Ramen wel dicht bij een ramp!

Is er een ramp of hangen er chemische stoffen bij u in de buurt in de buitenlucht? Sluit dan meteen uw ramen en deuren! Buitenlucht kant echter niet alleen via open ramen en deuren uw woning inkomen, maar ook via ventilatieroosters en een eventueel aanwezig mechanisch ventilatiesysteem. Zorg er tijdens een ramp dan ook voor dat alle ventilatieroosters gesloten zijn en dat het mechanische ventilatiesysteem uitgeschakeld is. Is er sprake van een collectief mechanisch ventilatiesysteem dat u niet uit kunt zetten, zet het dan op de laagst mogelijke stand zodat er zo min mogelijk schadelijke lucht uw woning binnen kan dringen.


Ventilatie en mijn gezondheid

Slecht geventileerde ruimten en woningen kunnen al gauw een ongezond leefklimaat creëren. Doordat er geleefd wordt in deze ruimten wordt de binnenlucht vervuild doordat mensen onder andere ademen, koken, verwarmen, wassen en douchen. Een gemiddeld gezin zorgt op deze manier gemiddeld voor 14 tot 20 liter vocht per etmaal. In de meeste huidhoudens komen vaak ook allerlei ongezonde stoffen vrij uit kleding, beddengoed, tapijt, parket, kranten en sigaretten. In deze slecht geventileerde situaties krijgen schimmels en huisstofmijt de vrije hand om zich te ontwikkelen en voort te planten. Ook blijven nare luchtjes lang hangen.


Gezondheidsklachten door huisstofmijt

Slecht geventileerde ruimten zijn daarbij ook extra schadelijk voor mensen met allergieën of een gevoeligheid voor bepaalde stoffen. De aanwezige vervuilde stofjes in de binnenlucht kunnen dan allerlei verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Astmapatiënten hebben bijvoorbeeld veel meer last van astmaklachten in slecht geventileerde ruimten. Zeker in woningen van mensen met een allergie, astma of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen is een goede ventilatie dan ook onmisbaar!

Voor meer informatie over ventileren en de noodzaak van ventileren kunt u terecht op onze ventilatieblog. Hulp nodig of meer weten? Bel ons gerust op 040 - 249 19 00 of mail ons op info@ventilatieland.nl!


Veelgestelde vragen over ventileren


Verspil ik geen energie met ventileren?

Een groot misverstand is dat ventileren energieverspilling is omdat de koude binnekomende lucht telkens weer verwarmd moet worden. Ventileren is echter absoluut geen energieverspilling, niet alleen is droge en schone lucht makkelijker en sneller op te warmen, waardoor het dus ook minder energie kost, ventileren is ook ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Met een nieuwe ventilator zoals bijvoorbeeld een Itho cve ecofan box, kan er juist energie bespaard worden. Hangt er nog een oude ventilatie unit in uw woning? Dan kunt u met een nieuwe energiezuinige gelijkstroom Itho afzuigventilator ruim €50,- per jaar besparen. In het geval u een WTW unit in uw woning heeft, wordt de verse binnenstromende lucht middels de warmtewisselaar al verwarmd, waardoor het minder energie kost deze frisse lucht te verwarmen. Al met al, absoluut geen energieverspilling, als u het goed doet, kunt u zelfs energie besparen! Voor meer informatie over energiezuinig ventileren kunt u artikelen op onze ventilatieblog lezen.


Vervuil ik mijn woning niet door vervuilde buitenlucht in huis te halen?

De buitenlucht is inderdaad vaak vervuild, vooral in de buurt van drukke (snel)wegen of industrieterreinen. Wat men echter vaak niet weet, is dat de vervuiling in huis vaak hoger is dan buiten. Doordat er in een woning geleefd wordt (vaak ook door meerdere mensen), stijgt de luchtvervuiling in de woning enorm. Ook door bijvoorbeeld de aanwezigheid van huisdieren, planten, gordijnen en vloerkleden komt er vocht, fijn stof en andere vervuilde stof in de binnenlucht. Het binnenlaten van zogenaamde vervuilde buitenlucht is dan juist een verademing voor het interne woonklimaat. Bent u toch bang dat u te veel vervuilde lucht in huis haalt? Zorg er dan voor dat u ventilatieroosters aan de zijden van de woning plaatst die niet aan de weg of een industrieterrein gelegen is, de zijde dus waar de kans op luchtvervuiling het kleinst is. Ook ramen en deuren kunt u het best aan deze kant van het huis openzetten om zo middels natuurlijke ventilatie frisse lucht in huis te krijgen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze ventilatieblog, hier kunt u alles vinden over ventileren!


Wat voor ventilatiesysteem heb ik eigenlijk in huis?

De meeste oude woningen hebben helemaal geen mechanisch ventilatiesysteem, maar maken gebruik van natuurlijke ventilatie in huis door kieren en gaten in de woningen. Oude woningen, voornamelijk gebouwd voor 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht gemakkelijk de woning in kan trekken. Woningen gebouwd na 1970 hebben wel vaker een mechanisch ventilatiesysteem in huis (zo'n 30%). Via mechanische ventilatie komt de frisse lucht op natuurlijke wijze de woning in, middels ventilatieroosters, deuren en ramen, terwijl de vervuilde lucht wel mechanisch wordt afgevoerd. Een klein deel van de woningen maakt zelfs gebruik van balansventilatie door een WTW unit. Bij een WTW unit wordt zowel de binnenstromende lucht als de afgevoerde lucht mechanisch geregeld. Een WTW unit maakt ook gebruik van warmteterugwinning, waardoor warmte aan de uitstromende lucht onttroken wordt en aan de binnenstromende lucht afgegeven wordt. Wilt u een duidelijker beeld van het soort ventilatiesysteem dat u in huis heeft? Lees dan het artikel "Welk ventilatiesysteem heb ik?"


Waarom moet ik ventileren?

Veel mensen denken dat ventileren niet nodig is, maar een slecht geventileerde woning kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kunnen mensen die veelvuldig verblijven in slecht geventileerde ruimten last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en chronische verkoudheid. Ook mensen met een gevoeligheid voor vervuilde fijnstof, allergieën of astma hebben enorm veel baat bij een goed geventileerde woning. Voor een goede gezondheid is ventileren onmisbaar! Niet alleen voor uw gezondheid is ventileren noodzakelijk, maar u kunt er ook nog eens energie en dus geld mee besparen. Doordat schone en droge lucht sneller en makkelijker te verwarmen is, kost het minder energie en minder geld. Wilt u meer weten over ventileren en de noodzaak hiervan? Lees dan de artikelen op onze ventilatieblog!

Maar liefst 200.000 ventilatie producten op voorraad
Op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis
Contact opnemen met Ventilatieland
Zehnder J.E. StorkAir ventilatie producten bij Ventilatieland NL
Orcon ventilatie producten bij Ventilatieland NL
DUCO ventilatie producten bij Ventilatieland NL
Brink ventilatie producten bij Ventilatieland NL
Vasco ventilatie producten bij Ventilatieland NL
Vent-Axia ventilatie producten bij Ventilatieland NL
Itho Daalderop ventilatie producten bij Ventilatieland NL
EnviSense bij Ventilatieland
Econox ventilatie producten bij Ventilatieland NL

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen